Μεσογειακή διατροφή στην παιδική ηλικία: ποια είναι η θέση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων;

Η μεσογειακή διατροφή, που αναγνωρίζεται ως πνευματική πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO και φημίζεται για τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία, είναι πολλά περισσότερα από μια απλή διατροφή. Αναγνωρίζεται ως αληθινό και γνήσιο πρότυπο διατροφής που συνιστά την κατανάλωση όλων των τροφών, με τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ορισμένα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους να υπερισχύουν1.
Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από την παιδική ηλικία έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας ιχνοστοιχείων2 και με πολυάριθμες θετικές επιπτώσεις για την υγεία, μεταξύ των οποίων η πρόληψη της παχυσαρκίας3.
Στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, τα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά (η μοναδική πηγή ευγενών πρωτεϊνών που μπορεί να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση!). Πιο συγκεκριμένα, συνήθως προτιμώνται τα γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ιδίως το γιαούρτι και τα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση.
Γάλα και γιαούρτι: γιατί, πόσο και πότε
Το αγελαδινό γάλα αποτελεί πλήρη και ισορροπημένη πηγή ενέργειας με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία4. Όσον αφορά τα ιχνοστοιχεία, το γάλα περιέχει κατά πρώτον ασβέστιο, που συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών5, και κατά δεύτερον φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και λιποδιαλυτές βιταμίνες6. Στην πράξη, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες γάλακτος και γιαουρτιού την ημέρα (125 g ανά μερίδα, που αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι ή 1 κεσεδάκι)7. Είναι σημαντικό, άρα, να προάγουμε την καθημερινή πρόσληψη γάλακτος στο πρωινό ή στο απογευματινό γεύμα, εναλλάξ με γιαούρτι, σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, ακολουθώντας τις υποδείξεις του παιδιάτρου μας για την εισαγωγή του στη διατροφή του παιδιού. Το γιαούρτι, εκτός του ότι διατηρεί τα διατροφικά χαρακτηριστικά του γάλακτος από το οποίο παράγεται, έχει συνήθως την ιδιότητα να είναι πιο εύπεπτο ακόμη και για τα παιδιά με δυσανεξία 8.
Ένα «μεσογειακό» πρωινό
Στο πρωινό, το γάλα και το γιαούρτι μπορούν να συνδυαστούν με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, και ένα φρούτο εποχής, για ένα γεύμα ικανό να δώσει στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στο ξεκίνημα μιας νέας μέρας.
Ιδέα…
Για ένα παιδί 2-3 ετών:
Μισό φλιτζάνι πλήρες γάλα/1 κεσεδάκι γιαούρτι + 2-3 κουταλιές νιφάδες βρώμης/μούσλι + ένα μικρό φρούτο εποχής (80 g περίπου)… και για ένα
παιδί 4-6 ετών: μισό φλιτζάνι ημιαποβουτυρωμένο γάλα/1 κεσεδάκι γιαούρτι + 3-4 κουταλιές νιφάδες βρώμης/μούσλι ή 4-5 ξηρά μπισκότα + ένα μικρό φρούτο εποχής (80 g περίπου).